Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Κέντρα Πρόληψης

Σαν εργαζόμενος σε Κέντρο Πρόληψης, αντιμετωπίζω, ειδικά την τελευταία διετία, ένα καθεστώς ανασφάλειας, μιας και ακόμα δεν έχουν λυθεί θεσμικά και οικονομικά ζητήματα για τις τα κέντρα πρόληψης και τις συναφείς δομές.
Η αίσθηση και άποψη αυτή πιστεύω ότι δεν εκφράζουν αποκλειστικά εμένα, καθώς αρκετοί συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογες και ίσως και δυσκολότερες συνθήκες.
Καθημερινά νιώθουμε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπου ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλάνε μέχρι και για κατάργηση των κέντρων πρόληψης ή για ασαφή τροποποίηση του ρόλου και της λειτουργίας τους.
Ήδη αντιμετωπίζουμε ελλιπή, μη σταθερή χρηματοδότηση, αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα [κάποιοι συνάδελφοι περίμεναν ώς και 6-7 μήνες να πληρωθούν, λόγω μη χρηματοδότησης των κέντρων όπου εργάζονται], ενώ η ανασφάλεια αρκετών επιτείνεται από το γεγονός ότι οι συμβάσεις που έχουν είναι ορισμένου χρόνου και δε γνωρίζουν εάν θα συνεχίσουν να ανανεώνονται.
Εντωμεταξύ, η επίσημη πολιτεία δίνει απλά ασαφείς υποσχέσεις.
Μολονότι από πολλούς αναγνωρίζεται τόσο το έργο και η αποτελεσματικότητα, όσο και η αναγκαιότητα των Κέντρων Πρόληψης, οι δομές αυτές έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική και συνεχή θεσμική και οικονομική στήριξη, με κίνδυνο να υπολειτουργήσουν, σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται οι συνθήκες που μπορούν να διογκώσουν το φαινόμενο της της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης.
Αισθάνομαι ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να γίνουν γνωστά τα αιτήματά μας, δεν έχουν προβληθεί επαρκώς, μιας και για αρκετά ΜΜΕ επικρατούν άλλα θέματα.
Για περισσότερη πληροφόρηση για το έργο των κέντρων πρόληψης, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα του σωματείου μας:

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ φίλε και καλέ συνάδελφε Στράτο,
τα συγχαρητήριά μου για το blog σου!! Θα σε διαβάζουμε συχνά και θα επικοινωνούμε! Εύχομαι πολλές φωνές συναδέλφων, πέραν της άξιας δικής σου, να βρούν εδώ φιλόξενο χώρο έκφρασης και προβληματισμού...

Μανώλης Ζερβουδάκης
Ρέθυμνο