Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ωρίων και παιδαγωγικό παιχνίδι MindSchool

Συμμετέχοντας εδώ και 4 χρόνια στις εργασίες του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Χίου "Ωρίων" (ΚοιΣΠΕ Το.Ψυ. Ν. Χίου), έχω δει την ευαισθησία και την προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, με την προαγωγή της κοινωνικόποίησής τους και την προσπάθεια να ενταχθούν σε ένα ασφαλές εργασιακό πλαίσιο.
Μέσα σε αυτό το συνεταιρισμό συμμετέχουν ειδικοί ψυχικής υγείας, ψυχικά πάσχοντες και διάφοροι φορείς.
Στόχος είναι να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες θα μπορούν να εργάζονται ψυχικά πάσχοντες, μέλη του συνεταιρισμού, με τη στήριξη ειδικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε μιακαινοτόμος πρωτοβουλία: το κατάστημα "MindSchool: Παίζω & Μαθαίνω". Είναι ένα ιδιαίτερο κατάστημα παιχνιδιών, που περιλαμβάνει αποκλειστικά παιδαγωγικά παιχνίδια, ταξινομημένα σύμφωνα με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Στο κατάστημα αυτό απασχολούνται άτομα που έχουν αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά είναι αρκετά λειτουργικά.
Στους επόμενους άμεσους στόχους του συνεταιρισμού "Ωρίων" είναι η δημιουργία θερμοκηπίου, για βιολογικές καλλιέργειες και η επεξεργασία μαστίχας.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, λειτουργεί στα πλαίσια του "Ωρίωνα", μια καντίνα, στον Άγιο Αιμιλιανό, στη Χίο, στην οποία εργάζονται και ψυχικά πάσχοντες.

Για να επικοινωνήσει κάποιος με τον ΚοιΣΠΕ "Ωρίων":
Τηλ: 22710.40400
Για να επικοινωνήσει κάποιος με το κατάστημα:
E-mail: mailto:mailtomindschool@kspechios.gr
τηλ.:22710-81999, fax: 22710-81998
******Δε θα προέβαινα σε προώθηση μιας ανάλογης δραστηριότητας, ούτε θα διάφήμιζα ένα κατάστημα, εάν δεν επρόκειτο για μέρος του έργου και των δράσεων ενός φορέα, ενός κοινωνικού συνεταιρισμού που παράγει κοινωνικό έργο και έχει στόχο να καλυτερεύσει τη ζωή συμπολιτών μας με προβλήματα, να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο και να άρει το στίγμα της ψυχικής διαταραχής με το να αποδείξει στην τοπική κοινωνία την ικανότητα των μελών του για εργασία.*******

Δεν υπάρχουν σχόλια: